HET PENSIOENPLAN IN BELGIË
Het pensioenlandschap in België wordt gekenmerkt door een zogenaamd driepijlerstelsel. Wanneer een werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kan hij mogelijks aanspraak maken op kapitalen en/of rentes die opgebouwd werden in één of meerdere van deze drie pijlers, om te genieten van een welverdiend pensioen.
De eerste pijler vertegenwoordigt het wettelijk rust- en overlevingspensioen, georganiseerd door de overheid. Elk jaar van een actieve loopbaan als werknemer (en gedurende bepaalde gelijkgestelde periodes) worden er sociale zekerheidsbijdragen betaald. Een deel van deze bijdragen worden gebruikt om wettelijke pensioenrechten op te bouwen. De opgebouwde pensioenrechten zijn afhankelijk van de hoogte van de betaalde bijdragen en het door de overheid vastgelegde plafond. Op basis van deze opgebouwde pensioenrechten, wordt er vanaf de pensionering maandelijks een wettelijk rustpensioen uitgekeerd of wordt er onder bepaalde voorwaarden een overlevingspensioen uitgekeerd indien de werknemer overlijdt. Deze eerste pijler kan aangevuld worden met de tweede en de derde pijler.
De tweede pijler bevat de pensioenen die opgebouwd worden via sectoren en/of werkgevers. Tijdens de loopbaan als werknemer, kunnen de sector en/of de werkgever ervoor opteren om bovenop het uitgekeerde loon, bijdragen te storten in een groepsverzekering of pensioenfonds. Deze bijdragen worden belegd en wanneer de werknemer beslist om met pensioen te gaan, ontvangt hij het kapitaal dat voor hem werd opgebouwd. In de sector van PC 226 bestaat er sinds 1 januari 2007 een aanvullend pensioenplan of pensioenstelsel (ook wel groepsverzekering genoemd). Dit werd ingevoerd bij cao van 4 april 2006.
Tenslotte is er nog de derde pijler. Deze wordt gevormd door de voorzieningen die de werknemer zelf aanlegt via pensioensparen en fiscaal langetermijnsparen bij een bank of verzekeraar. De werknemer betaalt hiervoor premies die voor hem belegd worden. Bij pensionering ontvangt de werknemer het opgebouwde kapitaal. De premies die de werknemer hiervoor betaalt, kan hij bovendien in mindering brengen van zijn personenbelasting: de werknemer geniet een belastingvermindering ten belope van maximum 30% (+ gemeentebelastingen), afhankelijk van de hoogte van de storting.
Op de website www.mypension.be vindt de werknemer alle gegevens over zijn beroepsloopbaan, zijn geschatte wettelijk pensioen en, onder de rubriek ‘aanvullend pensioen’, de opgebouwde pensioenreserves bij zijn huidige en vorige werkgevers.