- Ik ben tewerkgesteld in een bedrijf dat ressorteert onder meerdere paritaire comités (vb. bedienden die ressorteren onder PC 200 en daarnaast ook bedienden die ressorteren onder PC 226). Hoe weet ik of ik al dan niet ressorteer onder PC 226 en een aanvullend pensioen opbouw onder het sectoraal pensioenplan bij Vivium?
Het paritair comité waaronder je ressorteert, staat vermeld op je loonbrief. Als je op je loonbrief PC 226 ziet staan, zal je bij je werkgever moeten nagaan of hij deelneemt aan het sectoraal pensioenplan dan wel of hij vrijgesteld is van het sectoraal pensioenplan.
Ondernemingen kunnen onder bepaalde voorwaarden worden van deelname aan het sectoraal pensioenplan (ook wel groepsverzekering genoemd). Om vrijgesteld te worden moet de werkgever zelf een pensioenplan voorzien waarin alle bedienden aangesloten worden die onder PC 226 vallen en dat plan moet minstens evenwaardig zijn aan het sectoraal pensioenplan. Om de details te kennen van dit ondernemingsplan zal je contact moeten opnemen met HR-dienst van je werkgever. Je kan dan een kopie opvragen van het groepsverzekeringsreglement waarbij je bent aangesloten.
Is je werkgever niet vrijgesteld van het sectoraal pensioenplan, dan is hij sowieso aangesloten bij het sectoraal pensioenplan en weet je dat er voor jou een aanvullend pensioen wordt opgebouwd bij Vivium. Je kan dit uiteraard ook zelf nagaan door www.mypension.be te raadplegen of via www.mijngroepsverzekering.vivium.be.
- Ik zie geen vermelding van een aanvullend pensioen op mypension.be of www.mijngroepsverzekering.vivium.be. Heb ik dan wel een aanvullend pensioen onder het sectoraal pensioenplan bij Vivium?
Als je recent in dienst bent gekomen in een bedrijf dat ressorteert onder PC 226 en je werkgever is aangesloten bij het sectoraal pensioenplan, dan zal je voor het eerst een pensioenfiche kunnen raadplegen op www.mijngroepsverzekering.vivium.be in het derde kwartaal volgend op het jaar van indiensttreding. Enkele maanden later zal deze info dan ook zichtbaar zijn op www.mypension.be.
In de daaropvolgende jaren zal steeds in het derde kwartaal de pensioenfiche over de bijdragen van het vorige jaar raadpleegbaar zijn.
Is je werkgever niet aangesloten bij het sectoraal pensioenplan dan zal je uiteraard geen info terugvinden over een pensioenplan bij Vivium, tenzij je ooit eerder in een bedrijf gewerkt hebt dat ressorteerde onder PC 226 en dat aangesloten was bij het sectoraal pensioenplan of je hebt gewerkt in een bedrijf/sector die ook een aanvullend pensioenplan had bij Vivium.
- Ik zie op mijn loonbrief geen afhouding staan voor het aanvullend pensioenplan. Wordt er dan wel een bijdrage betaald?
Als je werkgever aangesloten is bij het sectoraal pensioenplan, zal je geen afhouding terugvinden op je loonbrief. Het is immers je werkgever die de bijdrage voor het sectoraal pensioenplan voor jou betaalt. Zelf betaal je geen bijdrage, reden waarom er niets vermeld is op de loonbrief. Je werkgever zou je bij indiensttreding op de hoogte moeten hebben gebracht van het feit dat er een sectoraal pensioenplan is bij Vivium voor jou.
- Ik verander van werkgever. Wat zijn de gevolgen voor mijn aanvullend pensioen?
Indien je verandert van werkgever, wil dit niet noodzakelijk zeggen dat je niet meer aangesloten bent bij het sectoraal pensioenplan. De inrichter van het sectoraal pensioenplan is namelijk het Sociaal Fonds en niet je werkgever. Volgende situaties kunnen zich voordoen.
4.1 Je oude en nieuwe werkgever ressorteren beide onder PC 226 en zijn beide aangesloten bij het sectoraal pensioenplan.
In dat geval blijf je gewoon aangesloten bij het sectoraal pensioenplan. Je oude werkgever stopt met het betalen van bijdragen voor jou en je nieuwe werkgever start met het betalen van bijdragen gebaseerd op het brutoloon dat je bij hem ontvangt.
4.2 Je oude en nieuwe werkgever ressorteren beide onder PC 226. Je nieuw werkgever is vrijgesteld d.w.z. hij is niet aangesloten bij het sectoraal pensioenplan en heeft een eigen pensioenplan.
In dat geval stopt de betaling van iedere bijdrage door je oude werkgever aan het sectoraal pensioenplan bij Vivium. Je nieuwe werkgever neemt dat niet over want hij is niet aangesloten bij het sectoraal pensioenplan. Hij zal echter een bijdrage betalen voor jou in het ondernemingsplan dat hij heeft afgesloten. Je nieuwe werkgever zou je hiervan op de hoogte moeten brengen bij indiensttreding.
Zelf voldoe je ook niet meer aan de aansluitingsvoorwaarden voor het sectoraal pensioenplan.
Je wordt dan beschouwd als ‘uittreder’ of ‘passief aangeslotene’ en je contract wordt premievrij[1] d.w.z. er worden geen bijdragen meer betaald. Het kapitaal dat je tot dan toe hebt opgebouwd, is wel definitief verworden voor jou. Lees verder bij vraag 5.
Indien je op een later moment terug in dienst komt bij een werkgever die wel is aangesloten bij het sectoraal pensioenplan, word je terug aangesloten bij het sectorplan en worden er opnieuw stortingen in je naam gedaan.
4.3 Je oude werkgever ressorteert onder PC 226 en je nieuwe werkgever ressorteert niet onder PC 226.
De gevolgen zijn in dit geval hetzelfde als onder punt 4.2.
- Ik verander van werkgever en voldoe hierdoor niet meer aan de voorwaarden om aangesloten te zijn bij het sectoraal pensioenplan (d.i. mijn nieuwe werkgever is vrijgesteld van het sectoraal pensioenplan of ressorteert niet onder PC 226). Wat kan ik doen met de bijdragen die tot dan toe betaald zijn aan Vivium?
Indien je niet meer voldoet aan de aansluitingsvoorwaarden, word je ‘uittreder’ of ‘passief aangeslotene’.
Bij uittreding heb je als aangeslotene de volgende mogelijkheden met betrekking tot je verworven reserves:
- je laat de verworven reserve bij VIVIUM (en blijft aangesloten bij het sectoraal pensioenplan), zonder dat er nog nieuwe bijdragen worden betaald. Je blijft genieten van de intrestgarantie en winstdeelname van VIVIUM op je opgebouwde pensioenreserves. Je blijft ook jaarlijks een pensioenfiche ontvangen;
- je vraagt om de verworven reserve over te dragen naar de onthaalstructuur van Vivium. Daar wordt het aangewend in een nieuw contract bij VIVIUM op jouw naam. Deze heeft momenteel een intrestvoet van 0,1%. Het is raadzaam om bij een eventuele overdracht de intrestgaranties van de beide pensioenplannen te vergelijken teneinde heel zeker te zijn dat deze transfer je een verhoogd pensioenkapitaal kan opleveren. Op je pensioenfiche van het sectorplan, zal je jaarlijks ook de stand van deze overgedragen reserves terugvinden. Kies je voor overdracht, stuur dan het formulier ‘Aanvraag tot reserve-overdracht PC 226’ (beschikbaar op Sectoraal pensioenplan (sfonds226.be)) ingevuld en ondertekend terug aan VIVIUM;
- je vraagt om de verworven reserve over te dragen naar de pensioeninstelling van je nieuwe werkgever of naar het sectoraal aanvullend pensioenstelsel van de nieuwe sector waartoe je behoort. Bij zulke overdracht is het belangrijk om de intrestgaranties van beide verzekeraars te gaan vergelijken om een daling van het pensioenkapitaal te voorkomen. Neem hiervoor contact op met je nieuwe werkgever of je vakbond;
- je vraagt om de verworven reserve te transfereren naar een gemeenschappelijke pensioenkas. Informatie hierover vindt u op de website van de FSMA. (Instellingen art.22 Wet 12-07-1957).
Indien je niet reageert binnen de 30 dagen wordt automatisch de eerste optie toegepast.
Je hebt te allen tijde het recht om één van de overige opties te kiezen.
- Worden mijn opgebouwde reserves nog verder aangevuld als ik langdurig ziek ben, in tijdskrediet of thematisch verlof zit of kortom voor enkele dagen/een periode geen loon ontvang?
De bijdrage die je werkgever betaalt voor de opbouw van je pensioenreserves wordt berekend op je RSZ-loon. Het RSZ-loon is je brutoloon waarop de RSZ-bijdrage berekend wordt: 12 maanden loon + eindejaarspremie + eventuele andere premies; op het dubbel vakantiegeld is geen RSZ verschuldigd.
Zolang je dus loon ontvangt, zal je werkgever bijdragen betalen op je ontvangen loon.
Voor alle periodes waarin je geen loon ontvangt, worden geen bijdragen betaald, zo o.a. de periode van ziekte na gewaarborgd loon, voltijds tijdskrediet, voltijds thematisch verlof, onbetaald verlof, tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust, borstvoedingsverlof, profylactisch verlof, familiaal verlof (verlof om dwingende reden of omstandigheidsverlof), staking …
Voor alle periodes waarin je een verminderd loon ontvangt (vb. deeltijds tijdskrediet of deeltijds thematisch verlof), worden er nog wel bijdragen betaald maar uiteraard op het verminderde loon en niet op het loon dat je had vóór de vermindering.
- Ik ben op pensioen en wens nog wat bij te verdienen. Ik kom in dienst van een werkgever die aangesloten is bij het sectoraal pensioenplan PC 226. Bouw ik nog aanvullend pensioen op?
Je pensioenkapitaal wordt uitbetaald op het moment van pensionering. Kom je na je (vervroegde) pensioenleeftijd terug in dienst van een werkgever die aangesloten is bij het sectoraal pensioenplan PC 226 dan zal je geen aanvullend pensioen meer opbouwen.
- Wat is de onthaalstructuur van het sectoraal pensioenplan?
Aan het sectoraal pensioenstelsel, is er een onthaalstructuur gekoppeld. Deze onthaalstructuur kan je gebruiken om je reserves in onder te brengen wanneer je uittreedt uit het sectorplan of als je vroeger opgebouwde reserves wenst onder te brengen in het sectorplan. Het is raadzaam om bij een eventuele overdracht de intrestgaranties van de beide pensioenplannen te vergelijken teneinde heel zeker te zijn dat deze transfer je een verhoogd pensioenkapitaal kan opleveren.
De reserves die zich in de onthaalstructuur bevinden worden apart van het sectoraal pensioenplan beheerd. De reserves vind je ook terug op de jaarlijkse pensioenfiche.
- Kan ik vóór mijn (vervroegde) pensioendatum een deel van de gespaarde reserves opvragen?
Neen, het is niet mogelijk om de gespaarde reserves of een deel ervan op te vragen voor je pensioenleeftijd.
- Kan ik als bediende ook zelf bijdragen betalen aan Vivium om mijn pensioenkapitaal nog te verhogen? Of kan mijn werkgever de bijdragen verhogen?
Neen, dit is niet voorzien in het sectoraal pensioenplan. De bediende kan zelf geen bijdragen betalen en de werkgever kan de bijdragen die hij betaalt, niet verhogen.